Hemester och dåligt väder?
Ingen panik, då gäller det bara att vara lite mer kreativ med att hitta på utflykter och aktiviteter. Det blir en liten inlandturné för oss, Christofer och Gunilla, Gunillas två barn, samt Gunillas syster med familj. Tre dagar som avslutas vid Västra Selet och med forsränning!

Eftersom vår yngsta deltagare är 9 år, har vi bokat ”familjeturen” och inte ordinarie ”vuxentur”. Arrangören är företaget Forsknäckarna och vi har två unga guider med oss i vår gummibåt.

Det är forsrännings-premiär för samtliga i sällskapet och vi har ärligt talat väldigt liten aning om vad vi ska förvänta oss.

forsränning
forsränning

Turen börjat med en säkerhetsgenomgång, hur man ska sitta, hur man håller balansen, vad man ska göra om man trillar i vattnet osv. (lägga sig på rygg och filosofiskt betrakta sina fötter och absolut inte försöka simma någonstans, ja det hade man ju inte kommit på själv kan man ju lugnt säga…)

Hjälmar och flytvästar provas ut, tas på och spänns fast ordentligt.
Fötterna sticks in i speciella fotfästen i båtens botten. De är med hjälp av dem vi ska hålla oss kvar ombord på, är det tänkt.

forsränning

Sedan hur vi ska paddla (i takt!) och vem som bör sitta var i båten. Själva sitter guiderna längst bak och styr ekipaget. 8 st paddlare behövs, och 2 st får vara passagerare, påhejare och kameramän.

Vi paddlar så iväg, taktfast och koncentrerat, enligt instruktion. Till en början i harmoni, under en strålande sol och i en lugn älvsfåra.
När vi börjar höra ljudet av den första forsen, stannar vi upp och uppmanas böja oss bakåt över båtkanten tills våra bakhuvuden kommer under vatten. Dels för att testa fotfästena och öva på att ta oss upp med hjälp av dem, dels för att komma över ”vattenchocken”.
Vattnet håller för dagen 16 grader och huvud-doppet är minst sagt uppfriskande, det blir några -Iiiiiiii och -Aaaaa när vattnet rinner nedför våra ryggar.

Så ut i första forsen. Vi paddlar enligt direktiv på växel 1, 2 och 3. Vågorna sköljer över oss, båtens botten fylls ganska direkt med några decimeter vatten.

forsränning
Försränning
forsränning

Ett lugnt parti följer efter forsen och sedan ytterligare en fors.
2 timmar ungefär är vi ute och paddlar innan vi är färdiga och styr mot land.

Alla är nöjda med färden, några av oss hade kunnat tänka sig mer action, medan andra är väldigt nöjda som det var… Betyg mellan 4 och 4,9 anser gruppen.

Detta var som sagt familjeturen med en åldersgräns på 7 år, som går i ett betydligt lugnare tempo än vuxenturerna. Den kostade 6000 kr för hela båten. Vi var 10 personer och det var också max antal deltagare på turen.

forsränning


Se vår forsrännings-film här.

Klädsel för forsränning

Vi rekommenderar typ badskor eller sandaler som sitter fast på foten. Man kommer alltså att sitta med vatten långt upp på vaderna hela vägen. (och man får inte vara barfota)
Badshort eller likartat damplagg, t-shirt eller bara bikiniöverdel.

Torrt ombyte i bilen!

På de mer avancerade turerna får man tydligen låna våtdräkt.

Selfie av dagens fotograf

Läs också: Mårdeleforsen, Vindelälven – vi gör ett besök när vattenmassorna är som störst

Vill du ha mer reseinspiration? Välkommen att gilla 4000mil på Facebook.

3 Comments

  1. Tack för boktips! Vi provade också forsränning i Vindelälven hos Forsknäckarna sommaren 2010. Häftig upplevelse och alla var nöjda. Möjligtvis så tyckte jag att det var lite FÖR dramatiskt, haha 😉

    • gunilla yourstone

      Detta var ju som sagt familjeturen så jag hade nog kunna tänkt mig LITE mer action, men för de yngre var det helt lagom.
      Känns som en sak man måste testa minst en gång när man ändå bor här uppe och allt. Hundspann står väl näst på tur…

  2. Pingback: Semester i Sverige med barn: 75 tips till sommarlovet - RESFREDAG

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *